Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Torpor  
vrijdag, 10 december, 2010, 11:30 pm - Russische
Wat is torpor? Torpor is dat wanneer de Russische dwerghamster zijn lichaamstemperatuur verlaagd naar ongeveer 20 graden en heel stil gaat zitten om zo energie te bewaren. Dit proces is afhankelijk van de voedselhoeveelheid, daglengte en temperatuur. Zo wordt de stofwisseling met 30% verlaagd. Dit proces begint net voor zonsopgang en duurt enkele uren (4-9 uur) en kan de volgende dag herhalen wanneer de omstandigheden niet wijzigen. Wanneer de daglengte langer wordt, stopt dit proces.

Eerder heb ik geschreven dat de Russische dwerghamster ook een meganisme heeft om met minder voer de winter te overbruggen. Dit zonder dat ze in wintervacht zitten. Het kan voorkomen dat ze te weinig voer gehamsterd hebben en niet genoeg te vinden is.

Maar wat zorgt er nu voor dat de ene Russische dwerghamster zijn lichaamstemperatuur verlaagd terwijl de ander in wintervacht gaat en ander weer niet, maar wel op dieet gaat.

Afgelopen week heb ik weer een bijzonder ervaring opgedaan. Boven op de kamer heb ik een kooi met drie Russische dwerghamsters, twee Russisch Blauw en een Zwarte. Alle drie uit een zelfde nest en alle drie hebben golvend haar. Naast deze kooi staat een kooi met daarin een Wildkleur en een Mandarijn. Alle vijf zitten ze in wintervacht. Begin deze week schrok ik enorm. Eén van de golvend haartjes zat heel stil en bij het oppakken was hij ook heel koud. De oogjes geknepen. Maar mijn schrik ging al snel over, omdat ik me realiseerde dat dit torpor is. Ik heb hem naar beneden meegenomen, een paar foto's van gemaakt, en eigenlijk ging het heel snel weg. Binnen een kwartier was zijn temperatuur weer op peil en begon hij ook weer goed te lopen. Dat viel mij namelijk ook op, het lopen ging voor geen meter. Totaal onstabiel.

Maar wat gebeurde gisteren! Gisteren kwam ik bij ze kijken en zaten ze met z'n drieën op elkaar, heel stil. Ik legde mijn hand op de drie en het voelde akelig koud. Heel koud, net of alle drie dood waren. Maar de houding was een slaaphouding. Ik heb de kooi direct gepakt en in de woonkamer gezet, dicht bij de kachel. En een uurtje later, was het of er niets aan de hand was. Ze liepen weer door de kooi.

Wat me tevens opvalt is dat alle drie in dezelfde kooi veel minder eten. Ze zijn ook erg af gevallen.

Maar wat is nu het verschil? Want de kooi ernaast kent dezelfde condities en ze zijn ook in wintervacht gegaan, maar eten nog steeds volop en gaan niet in torpor.

Foto van een Russische hamster die torpor heeft:
Foto behorend bij blog
Verena 
maandag, 13 december, 2010, 4:54 pm
zou het misschien aan de kleur kunnen ivm genen?
Administrator (Martin Braak) 
zondag, 19 december, 2010, 7:45 pm
Nee, eerder de plaats en soort kooit. Alle Rusjes kunnen dit krijgen.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: